515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Výměna HDD za SSD - proč a jak?

Výměna HDD za SSD - proč a jak?

09. 04. 2018

Je Váš notebook pomalý? Pouvažujte o výměně klasického disku za SSD, rozdíl stojí za to.

Proč je důležité SSD v notebooku?

Ať už máte starší notebook nebo novější model, typ disku se v jeho rychlosti projevuje nejvíce. Disk je totiž obvykle nejslabší článek a tak udává celkou svižnost práce s počítačem. Data se z něj neustále čtou a zapisují se zpět. Pokud zrovna nekopírujete obří soubory, jde hlavně o malá data a v jejich přenosu SSD disky excelují.

Výhody SSD disku

V notebooku oceníte okamžitě dvě přednosti SSD disku - vysokou rychlost a nižší spotřebu energie. Váš notebook tak bude rychlejší a ještě vydrží o něco déle při chodu na baterii. Další výhodou je vysoká fyzická odolnost - narozdíl od klasických disků nejsou otřesy a drobné nárazy žádný problém. A pokud jste slyšeli zvuky ozývající se z klasického disku, SSD neuslyšíte vůbec.

Jak vybrat SSD do notebooku?

Notebooky podporují převážně dva typy SSD disků - s rohraním SATA (aktuální disky používají SATA III) ve velikosti 2,5'' a mSATA (dnes zejména ve verzi M.2 SATA III). Kompatibilitu s notebookem si můžete ověřit na stránkách výrobce. Pokud si nejse jisti, nebojte se nás zeptat, nebo se stavte na některou z poboček. Při výběru je dobré dívat se na rychlost přenosu malých souborů, maximální přenosová rychlost je pak klíčová při práci s velkými daty. Špičku v současnosti tvoří disky prémiové řady od společnosti Samsung a Intel, skvělý poměr ceny a výkonu například Kingston.

Jak na výměnu disku za SSD v notebooku krok za krokem:

  • Nejprve si zálohujte veškeré důležité soubory z původního disku
  • Před otevřením notebooku je vhodné vyjmout baterii a stiskem zapínacího tlačítka se zbavit zbytkové elektřiny. Po celou dobu je nutné mít notebook odpojený od napájení a eliminovat riziko poškození počítače použitím uzemnění a nemagnetických nástrojů určených na opravu notebooků
  • Otevřete kryt a vyměňte starý disk za SSD. Pokud je SSD disk tenčí, což často bývá, vyplňte mezeru pěnovými podložkami, které naleznete v balení
  • Nainstalujte operační systém, ovladače a hlavně aktuální ovladače k disku, které naleznete na webu výrobce. Umožníte tím plné využití možností disku


Poté už si můžete užívat rychlost systému s SSD diskem. V příštích týdnech na našem blogu naleznete návod, jak nejlépe nastavit Windows tak, aby byl SSD disk využit naplno a zbytečně se nepotřebovával.
 

Tip: Ke starému disku si můžete koupit tzv. externí box, tzv. rámeček, a nadále ho používat jako externí disk do USB.
 
Pokud se s výměnou disku nechcete zdržovat, nebo si netroufáte na jeho montáž či instalaci operačního systému, stavte se na jednu z našich poboček a disk vám odborně vyměníme.

 

VYBRAT DISK TYPU SSD

Doprava od 7. 5. 2024

Objednávky vytvořené od úterý 7. 5. do středy 8. 5. budou odeslány ve čtvrtek 9. 5. Přejeme pohodový svátek a těšíme se na vás ve čtvrtek.