Tohle vyberte pro školáky: Elektronika, kterou cení děti i rodiče

26. 8. 2024
Tohle vyberte pro školáky: Elektronika, kterou cení děti i rodiče

S končícím srpnem už děti i rodiče stříhají metr. Začátek školního roku je období očekávání, nových startů, ale i nutných nákupů. Co se bude hodit mladším školákům i teenagerům, aby školu zvládali co možná nejlépe? Na to se spolu zaměříme v dnešním článku.

Pomocníci pro žačky a žáky

Spousta rodičů s nástupem dítěte do první třídy řeší, jak ho mít pod dohledem, aniž by kupovali mobil. Řešením jsou oblíbené chytré hodinky. Doporučujeme vybrat takové, které podporují volání, a jsou vybaveny GPS. Díky tomu můžete kdykoliv vidět, kde se váš školák nachází. Nebo dostanete upozornění, pokud by opustil lokalitu, kterou nastavíte jako bezpečnou. Zároveň se můžete kdykoliv spojit, pokud bude potřeba. Takové funkce (a s nimi tolik potřebný klid rodičům mladších dětí) nabízejí například hodinky Carneo nebo Niceboy.


Druhou možností, jak se s vaší ratolestí spojit, zůstává mobilní telefon. Ten se k drtivé většině českých dětí dostává už na prvním stupni, nejčastěji pak mezi 2. a 3. třídou. Rozhodnutí o tom, kdy je vhodné ho pořídit, je ale individuální, a závisí mimo jiné na zodpovědnosti dítěte. Chodí už samo ze školy nebo po ní přejíždí na kroužky? Pak telefon rozhodně najde uplatnění. 


Pokud se rozhodnete, že je ten správný čas, nepodceňte výběr. U nejmladších školáků může mobil dostat zabrat, takže zvolit odolný kousek je rozhodně dobrý nápad. Dobrou volbou pro děti může být například tento model Xiaomi, tento Samsung Galaxy nebo některý z repasovaných iPhonů. Ať už ale vyberete jakýkoliv, rozhodně nezapomeňte na kvalitní obal, který vydrží i leckdy nešetrnou dětskou manipulaci.


S prvním mobilem je důležité s dítětem probrat bezpečnost na internetu a nastavit pravidla pro používání telefonu. Informujte se o tom, zda nějaká omezení vyžaduje škola. Pokud ano, měli byste je najít ve školním řádu. Zvažte také rodičovskou kontrolu – u mobilů s Androidem rodiče často využívají aplikaci Google Family Link, ve které můžete schvalovat aplikace, které dítě používá, nebo vidět, kolik času na telefonu tráví. U iPhonů můžete tato omezení nastavit přímo v telefonu pomocí volby Čas u obrazovky v Nastavení. 


Návrh bez názvu (51).png


Ti správní parťáci pro středoškoláky

Pro středoškoláky je často nezbytným společníkem notebook. Spoustu z nich totiž čeká psaní esejí a referátů, vytváření prezentací a práce na školních projektech. Při výběru se vyplatí přihlížet k oboru, který vaše dítko studuje. Jiné požadavky bude mít student všeobecného gymnázia, a jiné například budoucí grafik či programátor. Tak či tak ale vybírejte modely, které jsou výkonné, mají dobrou výdrž baterie, a váš potomek bude schopen je snadno sbalit do batohu. Skvělými variantami mohou být Lenovo Yoga, Asus Zenbook, nebo pro Apple fandy Macbook Air.


Dobrou (a skvěle přenosnou) alternativou k notebooku může být také tablet. Tablet je díky jednoduchému ovládání ideální volbou i pro mladší žáky, kteří potřebují přístup k online učebním materiálům nebo interaktivním vzdělávacím aplikacím. Těm bude vyhovovat některý z modelů Samsung Galaxy Tab nebo Apple iPod. Má tablet sloužit jako hlavní pracovní nástroj pro studenta, který ho plně využije nejen pro školní úkoly, ale také třeba pro sledování videí, hraní her či streamování? Pak se zaměřte na výkon a vybírejte spíše z vyšších řad. Plnohodnotným pomocníkem bude například Microsoft Surface Pro 8. K tabletu nezapomeňte dokoupit externí klávesnici, díky které bude psaní úkolů pohodlnější, a popřemýšlejte také nad stylusem, se kterým se dá na tabletu kreslit nebo psát poznámky ručně. Pokud váháte, jestli bude lepší volbou tablet nebo notebook, přečtěte si náš článek na toto téma.


TIP: Čeká vaše dítě samostatné dojíždění, třeba na novou školu? Zpříjemněte mu cestování pomocí stylových bezdrátových sluchátek. Koupíte je už od pár stovek.


DALŠÍ BLOGOVÉ ČLÁNKY NAJDETE ZDE

Přihlášení k zasílání novinek

Mějte jistotu, že vám žádný nový produkt neunikne!

Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle pravidel o ochraně osobních údajů.