Jak zrychlit Firefox?

21. 4. 2024
Jak zrychlit Firefox?

Mozilla Firefox patří díky svému jádru k nejrychlejším prohlížečům pro pomalejší počítače. To ocení hlavně ti, kteří chtějí používat moderní prohlížeč, ale nemají například dostatek RAM. Firefox můžete několika snadnými úpravami zrychlit ještě více.

Jak se dostat do skrytého nastavení Firefoxu?

Stačí do adresového řádku napsat about:config.

Nemine vás varování, že úpravy jsou jen pro pokročilé uživatele. Můžete ho brát vážně  a neměnit vše, co najdete napsané v nějakém návodu na internetu :)

Ale protože můžete vše změnit zpět a při nejhorším vyřešit novou instalací prohlížeče, není potřeba se bát.


Zrychlení zakázáním animací

První zrychlení prohlížeče zvládnete zakázáním animací. Dvojklikem změňte hodnotu následujících položek na false:

toolkit.cosmeticAnimations.enabled (vypne animace ikonek jako je obnova stránky atd.)

browser.download.animateNotifications (vypne animaci po stažení souboru)


Snížení session history cache pomůže s šetřením operační paměti

browser.sessionhistory.max_total_viewershodnota značí, kolik stránek si Firefox uchová v paměti, aby je mohl rychle načíst opakovaně. Pokud máte pod 6 gb RAM, doporučujeme zkusit dvě stránky na každý GB paměti. Tedy 4 pro 2 gb, 6 pro 3 GB, 8 pro 4GB. Můžete si vyzkoušet toto nastavení měnit a sledovat jeho vliv na výkon.


Zvyšte čas automatického ukládání

Firefox každých 15 sekund automaticky ukládá, která okna máte otevřená. V případě pádu aplikace je obnoví. Tento čas (v milisekundách)můžete změnit v položce:browser.sessionstore.intervalProdlužte dobu času pro skriptySkript má 10 sekund, než je vyhodnoceno, že neodpovídá. Pokud máte slabší stroj nebo špatné připojení k internetu, dejte mu více času. Tentokrát zadávejte v sekundách.dom.max_script_run_time


Uvolnění RAM při minimalizaci

Tohle nastavení uloží firefox při minimalizaci do virtuální paměti a v RAM bude zabírat jen minimum. Skvělé hlavně pro počítače s SSD a nedostatkem RAM. Hodnotu musíte vytviřit:Klikněte kamkoli v about:config pravým tlačítkem, následně vyberte volbu nová předvolba a logická hodnota. Název pro předvolbu: config.trim_on_minimize logická hodnota: true.


Změňte velikost cache na disku

Na rozdíl od session history cache, která se uchovává v paměti a kterou jsme doporučili snížit, klasická cache ukládá stránky na pevném disku. Pokud máte dost místa na disku, tak může být výhodnější načítat data z disku, obzvlášť, jde-li o SSD. Pokud máte místa málo, můžete cache naopak snížit. Výchozí hodnota je 50 000 (v kilobajtech).browser.cache.disk.capacityCache můžete také zapnout či vypnout úplně předvolbou  browser.cache.disk.enable


Tip na závěr

Nastavení může hodně pomoci s rychlostí, největší změny ale docílíte výměnou disku za SSD a rozšířením operační paměti (RAM). Zvažte proto upgrade notebooku či počítače.


Pokud chcete pomoci se zrychlením PC, stavte s k nám na prodejnu a doporučíme vám nejlepší řešení.

Přihlášení k zasílání novinek

Mějte jistotu, že vám žádný nový produkt neunikne!

Odesláním e-mailu souhlasíte se zpracováním osobních údajů dle pravidel o ochraně osobních údajů.