515 266 300 (po-pá 09-17)
Váš košík je prázdný
Využijte nabídku DOPRAVY ZDARMA
a nezapomeňte se PŘIHLÁSIT
Co je důležité u operačních pamětí (RAM) ?

Co je důležité u operačních pamětí (RAM) ?

12. 05. 2018

Pokud vybíráte notebook, počítač, nebo třeba i telefon nebo tablet, setkáte se s termínem RAM (operační paměť). K čemu slouží a na co se zaměřit prozradíme v tomto článku.

Co je to operační paměť RAM?

RAM je zkratkou pro anglické označení random access memory, pro kterou se vžil český překlad operační paměť. Jde o velmi rychlou paměť, která uchovává právě zpracovávaná data. Více RAM znamená například rychlejší práci s více otevřenými programy a záložkami v prohlížeči. RAM se dá snadno a poměrně levně zvětšit u stolních počítačů a většiny notebooků.

Při výběru RAM se zaměřte hlavně na jednu věc.

Je to jednoduché. primární je velikost. U RAM jednoznačně platí - čím více, tím lépe. RAM paměti nemáte v běžném počítači nikdy zbytečně moc. Dále je důležitý verze paměti a frekvence, velikost je ale při běžném používání klíčová.

K čemu se mi hodí RAM?

Nejvíce velikost (a hlavně nedostatek) RAM pocítite při běžné práci - pokud máte více otevřených oken, pracujete s velkými soubory a počítač se znatelně zpomaluje, je to nedostatkem RAM. Můžete se podívat na využití RAM jednotlivými aplikacemi jednoduchým trikem - zmáčkněte kombinaci Ctrl + Shift + Esc ve Windows a na záložce Výkon klikněte na paměť. Zde vidíte, jak je paměť využita. V záložce procesy poté vidíte, kolik paměti zabírají jednotlivé programy. Koukněte se třeba na to, kolik si vezme jen samotný webový prohlížeč, může to být i několik GB.

ram.png

Jakou velikost RAM zvolit?

Jak jsme již naznačili výše, čím více, tím lépe. To platí u všech zařízení.
RAM pro notebooky a RAM pro stolní PC - použitelné minimum pro pohodlný provoz operačního systému a základních aplikací je 4 GB. Velmi doporučujeme 6-8 GB, pokud máte možnost, klidně zvolte 16-32 GB.

RAM u mobilních telefonů a tabletů - mobilní telefony si vystačí i s menším množstvím, u nových přístrojů zkuste pro rychlou a plynulou práci s více aplikacemi vybrat zařízení s alespoň 2 GB RAM

Frekvence operační paměti RAM

Mimo velikost je parametrem paměti frekvence. Vyšší frekvence obvykle znamená vyšší rychlost a tedy i výkon paměti. Při výběru RAM (upgrade, nebo tvorba nové PC sestavy) si dejte pozor na frekvenci, kterou podporuje základní deska a na frekvenci ostatních pamětí. Hrozí, že se frekvence paměti sníží, nebo dokonce paměť nebude fungovat správně. Ideální je mít osazené paměťové moduly o stejné velikosti a frekvenci, které přímo podporuje výrobce desky.

Typy pamětí

Notebookové RAM - jsou menší. Poznáte je také podle označení SO-DIMM.
RAM Pro stolní PC - jsou větší a nesou označení DIMM.

Verze (generace) pamětí

Paměti RAM DDR a DDR2 - v nových pc se nepoužívají. Můžete je stále koupit pro upgrade starších zařízení.
Paměti RAM DDR3 - aktuálně používaný typ paměti, stále ve většině používaných PC a noteboocích.
Paměti RAM DDR4 - nejnovější a technologicky nejlepší paměti. Ve většině nových PC a notebooků.
 

PROHLÉDNOUT MODULY RAM